Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-05-08@22:32:21 GMT

نوآوری شگفت انگیز در پولشویی!

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۵۹۰۳۳

نوآوری شگفت انگیز در پولشویی!

"بیت کوین"، انقلابی در فضای مجازی و اقتصادی می باشد که تراکنش های مالی را در فضای اینترنتی تسهیل و از رمزنگاری های ویژه ای در راستای افزایش امنیت مالی بهره مند است. به گزارش سرویس فضای مجازیخبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از تبیان،یورو، دلار، پوند و ... ؛ اینها پول های رایج جهانی هستند که همگان با آنها آشنایی دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از گذشته تاکنون وجود پول در انواع موجود آن ، از ضروریات زندگی بشر بوده است. حال گاهی شاهد کاهش چشمگیر ارزش یک واحد پولی به دلایل مختلف هستیم و گاه شاهد ظهور واحد پولی جدید و رونق روزافزون آن. در این راستا باید اشاره ای داشته ایم به پولی تحت عنوان "بیت کوین". چند سالی است که "بیت کوین" به چرخه ی مالی اقتصاد جهانی ملحق شده است.
در واقع بیت کوین (Bitcoin) واحد پول اینترنتی (ارز سری) و یک نوآوری شگفت انگیز می باشد که طرح اولیه آن در سال 1998 ارائه شد اما چند سال پس از این تفکر اقتصادی، "ساتوشی ناکاموتو" (Satoshi Nakamoto) در اواسط سال 2008 به طور جدی پروژه ی مذکور را به مرحله ی اجرایی شدن کشاند. در واقع این واحد پولی؛ نوعی پول بی پشتوانه محسوب می شود که ارزش مالی خاصی نداشته و تنها ارزش آن ناشی از قانونی قراردادی است.روش کار با بیت کوین به این صورت است که افراد با ثبت اطلاعات خود و میزان بیت کوین های درخواستی را در فضایی تحت عنوان صرافی های بیت کوین (هم مجازی و هم واقعی) اعلام و سپس اعتبار مذکور با ارسال کدی دریافت می گردد.بیت کوین، پروژه ای نوپا"ناکاموتو" طی ماه ها کار مستمر در سال 2009 موفق شد از اولین نسخه نرم‌ افزار بیت‌ کوین رونمایی کرده و نخستین واحدهای پولی آن را در شبکه بیت کوین منتشر نماید. شخص وی در سال 2013 سرمایه ای بالغ بر یک میلیون بیت ‌کوین داشت، مقداری که برابر با ارزش 1٫1 میلیارد دلار آمریکا بود. بیت کوین یک مرکزیت و مدیریت خاص ندارند همان طور که پیش تر ذکر کردیم این روند توسط اعضا اداره شده و با توجه به بلاک چین های ثبت شده ، هر یک از اعضا می توانند اطلاعات کاملی از چرخه ی بیت کوین در سراسر جهان داشته باشند.در واقع "بیت کوین"، انقلابی در فضای مجازی و اقتصادی بود که تراکنش های مالی را در فضای اینترنتی تسهیل و از رمزنگاری های ویژه ای در راستای افزایش امنیت مالی بهره می جست. رونقی که بیت کوین به فضای اقتصاد جهانی داد غیرمنتظره و حائز اهمیت است به طوری که رشد و فراگیری آن در کمترین زمان صورت پذیرفت و امروزه اکثر رستوران ها ، سرویس های آنلاین ، دفاتر حقوقی و ... از این واحد پولی استفاده می کنند.آن چه که در این میان از اهمیت ویژه ای برخوردار است افزایش روزافزون ارزش بیت کوین می باشد. از نظر کاربران فضای مجازی و افرادی که از این واحد پولی استفاده می کنند؛ بیشترین دلیل استفاده از بیت کوین سرعت و امنیت قابل توجه این پول دیجیتالی بیان شده است.
بیت کوین در ایرانرشد بیت کوین در جهان غیر قابل انکار است. امروزه باید پذیرفت که این ارز دیجیتالی حجم چشمگیری از معاملات جهانی را به خود اختصاص داده و همین موضوع باعث شد که این پول مجازی به کشورهای زیادی از جمله ایران وارد شود.از نخستین روزهای سال جاری "بیت کوین" وارد بورس ایران شد. ماجرا از این قرار است که طی ماه ها مذاکره و بررسی؛ یک شرکت سرمایه‌ گذاری سوئدی با عنوان "بریو نیو ورلد" حجمی از سپرده های بیت کوینی را به ریال تبدیل و وارد بورس ایران کرد. اما دولتمردان ایران نگرانی های خاصی در راستای پولشویی بیت کوین ها دارند که دور از ذهن نبوده و باید برای جلوگیری از آن تدابیر ویژه ای اتخاذ گردد؛ البته سرمایه داران اصلی بیت کوین احتمال ایجاد پولشویی را به علت وجود "بلاک چین" بسیار کم می دانند و این مهم می تواند بار نگرانی های ایران را نیز بکاهد.

بلاک چین چیست؟

یکی از مواردی که بیت کوین را معتبر کرده؛ ایجاد بلاک چین ها است. بلاک چین به برچسب هایی گفته می شود که در هنگام درخواست بیت کوین باید ثبت گردد.در سراسر جهان وقتی فردی قصد سپرده گذاری در مرکزی را دارد باید کلیه ی اطلاعات خود را ثبت نماید و این مهم در موضوع بیت کوین ها نیز صادق است ؛ یعنی هر فردی قبل از اینکه مالک بیت کوینی شود باید اطلاعات کامل حقیقی و مالی خود را ثبت یا به عبارت دیگر "بلاک چین" نماید با این تفاوت که در دنیای سپرده گذاری های عمومی در جهان هر فردی تنها به اطلاعات خود دسترسی دارد در حالی که در چرخه ی بیت کوین ها این روند حالت زنجیره وار داشته و دیگر اعضا می توانند اطلاعات حساب کلیه ی اعضا را مشاهده نمایند و همین موضوع باعث افزایش اعتبار و کاهش ضریب پولشویی بیت کوین شده است.در این مسیر باید اشاره ای داشته باشیم به این موضوع که بیت کوین یک مرکزیت و مدیریت خاص ندارند همان طور که پیش تر ذکر کردیم این روند توسط اعضا اداره شده و با توجه به بلاک چین های ثبت شده ، هر یک از اعضا می توانند اطلاعات کاملی از چرخه ی بیت کوین در سراسر جهان داشته باشند.

کلام آخر

باتوجه به آنچه که اجمالا از "بیت کوین" گفته شد در می یابیم که به تدریج باید شاهد روند جدیدی در چرخه ی اقتصاد جهانی باشیم. روندی که شاید به حذف تدریجی اکثر واحدهای پولی فیزیکی منجر گردد، به همین خاطر بر صاحب نظران و اندیشمندان عرصه ی اقتصاد جهانی ضروریست تا با بررسی همه جانبه ی این رویداد احتمالی نقاط قوت و ضعف آن را مشخص و برنامه ای مدون و قابل اجرا برای آن تدارک بینند.


منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۵۹۰۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چاپ تورم!

فرارو- عبدالناصر همتی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی گفته است: «طی دو سال‌ونیم گذشته دولت ۶۰۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است، یعنی پایه پولی در ۳۰ ماه ۱۱۵ درصد افزایش داشته است؛ درحالی که از زمان هوخشتره تا شهریور ۱۴۰۰ جمع این رقم ۵۱۹ هزار میلیارد تومان بوده است.»

به گزارش فرارو، این نخستین باری نیست که همتی در مقام انتقاد از سیستم بانکی و عملکرد تیم اقتصادی دولت سیزدهم صحبت می‌کند. در شرایطی که دسترسی به بخش‌هایی از آمار‌هایی که همتی به آن استناد کرده عملا ممکن نیست، اما با کمی ضرب و تقسیم می‌توان متوجه شد که همتی مدعی است که از شهریور سال گذشته تا اسفند‌ماه، دولت ابراهیم رئیسی حدود ۱۳۸ هزار میلیارد تومان پول جدید چاپ کرده است.

براساس قانون پولی و بانکی کشور، امتیاز انتشار پول رایج کشور در انحصار دولت است و این امتیاز، با رعایت مقررات این قانون، منحصراً به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واگذار شده است. تا قبل از سال ۱۳۳۸ بانک ملی ایران وظایف بانک مرکزی مانند حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور را به عهده داشت؛ بنابراین تیر پیکان انتقادات همتی به طور مشخص دولت سیزدهم و بانک مرکزی را هدف گرفته است.

همتی پیش از این و در آبان ۱۴۰۲ نیز در سخنانی مشابه نسبت به افزایش انتشار پول در کشور معترض شده و گفته بود: «طبق آمار‌های ارائه شده رشد پایه پولی منتهی به مرداد ماه برابر با ۴۱ درصد بوده است این بدان معناست که ماهی ۲۳ هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. مگر ممکن است با این حجم چاپ پول تورم را مهار کرد؟ در یک سال ٢٨٠ هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. با این آمار حالا هی شعار بدهید که قصد مهار تورم را دارید؛ مگر می‌توانید تورم را کنترل کنید؟ وقتی بانک مرکزی استقلالی برای اعمال سیاست پولی در مقابل سیاست مالی ندارد، قادر به کنترل تورم نیست.»

به اعتقاد اقتصاددانان در شرایطی که یک کشور با مشکلاتی در بخش‌های نقدینگی، گردش پول یا نرخ تورم مواجه است، مسئله چاپ پول یک چالش بزرگ خواهد بود، اما این به معنای این نیست که افزایش انتشار پول همیشه بد است یا نتیجه منفی دارد. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که علل و پیامد‌های انتشار پول در کشور چیست؟ مرتضی عزتی، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه ئیت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

انتشار پول بیشتر در شرایط افزایش تولید موجه است

مرتضی عزتی به فرارو گفت: «فرض کنیم یک کشور ۱۰۰ واحد تولید دارد، اگر در این کشور ۱۰۰ تومان پول در جریان باشد، هر واحد کالا یک تومان به فروش می‌رسد، چون این پول وارد بازار شده، می‌چرخد و سپس تبدیل به کالا می‌شود، اگر به جای ۱۰۰ واحد، ۱۰۰ واحد دیگر پول منتشر کنیم و به ۲۰۰ واحد پول برسیم، نتیجه این می‌شود که برای این ۲۰۰ واحد پول کالایی وجود ندارد. در این وضعیت، خریدارانی که پول اضافی در دست دارند، وارد رقابت می‌شوند و به کالای بیشتری علاقه مند می‌شوند. در چنین شرایطی، هر چه رقابت بین خریداران برای یک کالا بیشتر شود، قیمت افزایش پیدا می‌کند. در ساده‌ترین حالت، هر ۱۰۰ واحد کالا به جای ۱۰۰ واحد پولی، به ۲۰۰ واحد پولی به فروش می‌رسد. درواقع قیمت کالایی که تا دیروز ۱۰۰ واحد بود، به ۲۰۰ واحد رسیده در حالی که میزان کیفیت و حجم کالا تغییری نکرده است. پس قیمت کالای مذکور، دقیقا ۲ برابر شده است. این سناریو که تعریف کردم دقیقا اولین انتظاری است که پس از افزایش انتشار پول در یک کشور می‌رود.»

وی افزود: «کشور‌ها زمانی به این نتیجه می‌رسند که به افزایش انتشار پول دست بزنند که تولید افزایش پیدا کند و به تناسب رشد اقتصادی دست به انتشار پول می‌زنند که در این شرایط، انتشار پول ضرری ندارد و در کنار آن ممکن است سرعت گردش پول به دلایلی کاهش پیدا کند که اگر این اتفاق رخ دهد، نیاز به افزایش انتشار واحد پولی کاملا محسوس خواهد بود و می‌توان اقدام به چنین کاری کرد. البته آن چه که در حال حاضر رخ می‌دهد این است که عمده پولی که منتشر می‌شود در چارچوب فضای مجازی جا به جا می‌شود و ممکن است تقلب و تخلف‌هایی نیز در آن صورت بگیرد. درواقع پولی وجود ندارد، اما حساب‌ها و بده و بستان‌ها در فضای غیرحقیقی رخ دهد. درواقع منظور من زمانی است که ۲ الی ۳ نفر با هم معامله می‌کنند، اما فقط در دفتر معاملاتشان بده و بستان دارند یا با هم تسویه حساب کلامی می‌کنند و پولی میان آنان رد و بدل نمی‌شود، که همین نوع مبادلات نیز در تشخیص این که یک کشور نیاز به انتشار پول دارد یا ندارد موثر است. بسیاری از معاملات بازار‌های سنتی ما دقیقا با همین روش انجام می‌شود. نمی‌توانیم بگوییم این نوع معامله ایرادی دارد یا مخل بازار است، اما این نوع معاملات فاقد جا به جایی پول حقیقی است.»

پیامد‌های منفی انتشار بی رویه پول

این اقتصاددان گفت: «یک نکته مهم دیگر این است که گاهی در برخی کشورها، معاملات به دلار انجام می‌شود. این روش نیز در نیاز کشور به انتشار پول موثر است، همچنین گاهی اوقات پس انداز‌ها با دلار انجام می‌شود. درست مثل پس‌انداز‌های برخی از شهروندان در ایران. این نوع پس انداز باعث می‌شود که دلار تبدیل به جایگزینی برای پول‌های داخلی شود و نیاز به پول در برخی حوزه‌ها را کاهش می‌دهد در نتیجه نیاز کمتری به انتشار پول در جامعه وجود خواهد داشت. علت این که هر نوع صحبت از احتمال انتشار پول بیشتر در کشور، ایجاد اضطراب می‌کند، این است که ما در ایران، رشد اقتصادی نداریم. رشد اقتصادی ما در دهه ۱۳۹۰ تا کنون به طور متوسط ۱ درصد و حتی کمتر بوده و ما باید به تناسب همین شرایط پول چاپ کنیم. وقتی سرعت گردش پول بالا می‌رود این سرعت گردش پول، خود جایگزین پول است یعنی خود، اثر تورمی پول را ایجاد می‌کند.»

وی افزود: «فارغ از این که آمار‌های فعلی حوزه اقتصاد کشور درست است یا غلط و فارغ از این که رشد اقتصادی کشور ما به علت فروش نفت و به نوعی خارج از حیطه تلاش‌های مدیران اقتصادی در داخل کشور است و رشد چشمگیری در حوزه‌های مهم داخلی مثل کشاورزی نداریم، حتی اگر رشد اقتصادی ما ۴ درصد باشد و همه تولید هم داخل کشور رخ دهد ما نباید ۲۵ درصد پول منتشر کنیم. در حال حاضر امار‌های رسمی دولت نشان می‌دهد که ۲۶ درصد رشد نقدینگی داریم و تولید ما نیز بر اساس آمار‌های رسمی، ۴ درصد رشد داشته، یعنی ۲۰ درصد نقدینگی اضافی داریم و اگر پول هم منتشر کرده باشیم، ان هم به تناسب همین مقیاس‌ها در وضعیت اقتصاد کشور اثر گذاشته و تورم ایجاد می‌کند. البته موارد دیگری نیز در افزایش تورم موثر است، اما من فقط از زاویه چاپ پول یه این موضوع پرداختم. درواقع من با این فرض صحبت کردم که سایر عوامل تشدید کننده تورم فعال نشوند. یعنی اگر قیمت دلار تغییر نکند، اتفاق سیاسی و امنیتی یا نظامی رخ ندهد یا دولت با کسری بودجه مواجه نشود؛ بنابراین تاکید من این است که اصلی‌ترین پیامد منفی انتشار بی دلیل پول، تورم است

دیگر خبرها

  • داستان شگفت‌انگیز خوسلو؛ هواداری که فرشته نجات رئال مادرید شد! / عکس
  • داستان شگفت انگیز دورتموند در لیگ قهرمانان اروپا؛ قرار نبود اینجا باشی
  • شگفت‌انگیز: زیباترین بهار تاریخ دورتموند!
  • چاپ تورم!
  • فواید شگفت انگیز خوردن عسل قبل از خواب
  • برای خرید بیت کوین از کجا شروع کنیم
  • کیفیت شگفت انگیز و هنر عکاس در ثبت تصاویر از یک سرخرطومی
  • آنچلوتی و پرز، زوج قرن برای ساختن دهه شگفت‌انگیز
  • ویدیو کامنت| بیت‌کوین بده خانه بخر!
  • قابلیت‌های جدید استوری اینستاگرام کاربران را شگفت‌زده کرد